logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 ONDERNEMEN
Startpagina
Artikels
Kosten boekhouder
Energietips
Links
 BUSINESS LEADS
Aanbestedingen
Ontvang offertes
 ZOEKEN EN TOOLS
Btw-nummers
Btw berekenen
Overnames
Faillissementen
Gerechtelijke akkoorden
Oprichtingen
Bedrijfsinformatie
Woordenboek
Postcodes
Vertalingen
 GIDS EN TELEFOON
B2B Aankoopgids
Gele Gids Wereldwijd
Witte Gids
 ZONENUMMERS
België
Nederland
Frankrijk
Duitsland
Alle landcodes
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  BEDRIJF ISOLATIE - ISOLEREN -

Bespaar als KMO met isolatie en ventilatie

Energievriendelijk werken begint bij isoleren en ventileren. Tegenwoordig bestaan er tal van premies voor milieuvriendelijke investeringen met een aanzienlijk terugverdieneffect. Daarnaast verbeter je het imago van je KMO. Wist je dat betere isolatie in alle grote ťn kleine gebouwen van Europa minder uitstoot oplevert dan het Verdrag van Kyoto voorschrijft? Je KMO profileert zich dus tegelijk als toekomstgericht en milieubewust.

Waarom isoleren?
Hoe beter men een gebouw isoleert, hoe minder warmte het verliest langs het dak, de vloer, de buitenmuren en ramen. Zo wordt er niet alleen minder tocht en vocht aangevoerd, ook wanden en vloeren voelen minder koud aan. Je moet het gebouw dus minder verwarmen.

Niet alleen in de wintermaanden is isolatie nuttig. In de zomer leveren ramen grote indirecte zonnewinsten op, samen met het risico op oververhitting. Isoleren betekent dus minder airconditioning, een echte stroomslokop.

Ten slotte beperkt een goede isolatie condensatie en schimmelvorming.

Luchtdicht (ver)bouwen
Heb je bouwplannen voor je KMO? Houd dan direct rekening met een goede isolatie en zorg voor een ononderbroken, luchtdichte isolatieschil. Als de muurisolatie bijvoorbeeld niet overgaat in de vloerisolatie, ontstaat er een koudebrug. Hierbij is er sprake van plaatselijk warmteverlies dat vochtproblemen voortbrengt en dus schimmelvorming bevordert.

Ook bij een ouder gebouw kan je isolatiewerken uitvoeren. Zo levert het isoleren van het dak al heel wat winst op. Daarnaast zal een goede kwaliteit van beglazing veel warmte binnen- ťn tegenhouden.

Er zijn tal van technisch goedgekeurde isolatiematerialen: minerale wol, polystyreen- of polyetheenschuim, bouwvilt... Houd bij de keuze rekening met de warmtegeleidingscoŽfficiŽnt, de warmtedoorgangscoŽfficiŽnt, het vochtgedrag, de mechanische sterkte en stijfheid, de vormvastheid, de chemische weerstand en het brandgedrag.

Reglementeringen
De Vlaamse overheid stelt bepaalde minimumeisen wat betreft de isolatie van gebouwen. De vroegere Vlaamse isolatiereglementering bepaalde de minimale isolatiedikte, maar je gaat best nog een stap verder.

Vanaf 1 januari 2006 is de energieprestatieregelgeving van kracht met eisen op het vlak van EnergiePrestatie en Binnenklimaat (EPB):

 • Thermische isolatie: maximum K45 en Umax voor kantoren, maximum K55 of Umax voor industriŽle gebouwen
 • Energieprestatie: maximum E100 voor kantoren
 • Binnenklimaat: minimale ventilatievoorzieningen (niet residentieel) voor kantoren en industriŽle gebouwen. Met deze maatregelen wil men het energieverbruik beperken ťn de luchtkwaliteit waarborgen.

Dakisolatie
Heeft het gebouw een hellend dak? Afhankelijk van het gebruik van de ruimte onder het dak, breng je de isolatie aan in het dakschild of - gemakkelijker ťn goedkoper - op de vloer. Ook een onderdak vormt een goede bescherming tussen het isolatiemateriaal en de dakbedekking; het houdt stof, tocht, sneeuw en insijpelend water tegen. Bepaalde systemen combineren isolatie en onderdak.

De meeste kantoorgebouwen hebben grote platte daken die het hele jaar door blootgesteld worden aan koude en warmte. Goed isoleren is hier de boodschap. Je kan de isolatie aanbrengen aan de binnenkant van het dak of aan de buitenkant, onder de afdichting. Of je kan kiezen voor een groendak.

Voordelen van groendaken:

 • Bieden een goede thermische isolatie.
 • Dempen het geluid.
 • Bieden een aangename, groene omgeving in plaats van een grijze dakmassa.
 • Absorberen regenwater.
 • Beschermen de dakbedekking tegen UV-stralen en hoge temperatuurschommelingen.
 • De planten zuiveren de lucht.

Isolerend glas
Kies voor hoogrendementsbeglazing. Deze beglazing isoleert vijf keer beter dan enkel glas en twee- ŗ driemaal zoveel als dubbel glas.

Hoogrendementsglas is opgebouwd uit een binnen- en buitenblad in speciaal glas. Daarrond zit een metalen kader gevuld met lucht of gas, afgewerkt met een elastische waterdichte voeg. Voor een optimaal resultaat moet men ook het schrijnwerk rond de beglazing voldoende isoleren.

Speciaal voor grote oppervlakten in glas ontwierp men zonnewerend hoogrendementsglas. Deze beglazing heeft een speciale coating die de infraroodstraling van de zon weerkaatst. Licht komt dus volop binnen, terwijl het glas een deel van de warmte tegenhoudt.

Ventilatie voor een goede luchtkwaliteit
Goed geÔsoleerde gebouwen hebben nood aan een gecontroleerde ventilatie, hetzij de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde binnenlucht. Hoe meer men ventileert, hoe beter de luchtkwaliteit. Het mag echter niet te prijzig worden, vandaar een stappenplan:

 1. Beperk de vervuilers: bacteriŽn, schimmels, virussen, koolstofmonoxide, formaldehyde, vluchtige organische stoffen...
 2. Bij volledige luchtbehandelingsystemen schaadt de recirculatie van lucht de luchtkwaliteit. Werk daarom enkel met verse lucht en splits warmte- en koelsystemen van ventilatiesystemen om de kosten te drukken.
 3. Spreek een minimale luchtkwaliteit af en een maximale toegelaten concentratie van vervuilende stoffen. Deze limiet bepaalt dan de nodige ventilatiedebieten.

Ventilatiesystemen
Je hebt de keuze uit:

 • Volledig natuurlijke ventilatie via regelbare openingen of -roosters die werken op basis van druk- en temperatuurverschillen
 • Volledig mechanische ventilatie waarbij ventilatoren de aan- en afvoer verzorgen, in combinatie met een kanalenstelsel met toevoer- en afvoermonden
 • Gemengde systemen met een natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer, of vice versa
 • Hybride systemen met natuurlijke ventilatie indien mogelijk en voldoende, anders volgt een mechanisch zetje

Energiezuinige ventilatoren en kanalen
Het langdurige energieverbruik van ventilatoren kan oplopen.
Kies daarom voor:

 • Hoogrendementsmotoren met low-loss motoren
 • Gelijkstroommotoren met toerentalregeling
 • Ventilatoren met achterwaarts gebogen schoepen
 • Ventilatoren met directe aandrijving met platte riemen in plaats van V-riemen

Het ventilatievermogen is afhankelijk van het hele kanalennetwerk. Bespaar tot 20% op energieverliezen:

 • Kies voor gladde kanalen met een ruime diameter en gladde bochten. Zorg bij rechthoekige kanalen zeker voor afrondingen in de bochten.
 • Beperk drukverliezen in de leiding: vermijd bochten, vernauwingen, flexibele verbindingen enz. in het kanalennetwerk.
 • Let op de weerstand (het drukverlies) van luchtfilters en warmtewisselaars.
 • Zorg voor luchtdichte kanalen en aansluitingen.

Vergeet daarbij het nodige onderhoud niet.

Energieterugwinning
Er bestaan ook mechanische ventilatiesystemen met energieterugwinning. Een vereiste is dan wel een luchtdicht kanalennetwerk. Tussen toevoer en afvoer plaatst men een warmtewisselaar die een deel van de afgevoerde warmte overdraagt op de frisse toevoerlucht, voorverwarming als het ware. Kruisstroomplatenwarmtewisselaars of tegenstroomwisselaars behalen temperatuurrendementen van 60 tot 95%. Regeneratieve warmtewisselaars doen het nog beter, maar zijn er enkel voor grote installaties. De verhoogde weerstand heeft wel invloed op het ventilatorvermogen.

Ventilatie regelen
Kies voor een variabel-debietsysteem in plaats van een constant-debietsysteem. Je kan je mechanische ventilatie op verschillende manieren regelen en programmeren, met een tijdschakelaar of aanwezigheidsdetectie met infraroodsensor bijvoorbeeld. De meest energiezuinige oplossing is een regeling op basis van ingestelde vervuilingsdempels voor de luchtkwaliteit. Je stuurt de ventilatie dan naargelang de vervuilingsdrempels die je hebt ingesteld.

Subsidies
Op de website Energiesparen van de Vlaamse overheid vind je een overzicht van subsidies voor bedrijven. Daarnaast bieden ook intercommunales of netbeheerders premies aan voor isolatiewerken. Er zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen, onder meer de werken laten uitvoeren door een geregistreerd aannemer.

We ronden dit artikel af met een laatste nuttige wenk: laat een extern consultant een energiescreening uitvoeren. Zo krijg je een duidelijk beeld van het energieverbruik en de knelpunten van de KMO. Hierna kan je een prioriteitenlijst opstellen en een actieplan uitwerken.

   
Hoe energie besparen binnen je bedrijf op verwarming ?

Hoe energie & electriciteit besparen op kantoorapparaten ?

Isoleren is energie besparen binnen je bedrijf ! Enkele tips

De juiste verlichting is energie besparen binnen je bedrijf !

Bespaar energie en elektriciteit met een goede productiviteit van je werknemers !

Hoe kies je de juiste energieleverancier bij het verhuizen van je bedrijf ?

 

NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.
 
  ENI ENERGIELEVERANCIER
 AUDENAERT ACCOUNTANCY - BOEKHOUDKANTOOR
ACCTS
all-round accountants- en boekhoudkantoor met een professioneel team gevestigd in Melle.
 BESPAAR ENERGIE: BEDRIJF OF KANTOOR
Bespaar op je energiefactuur !
Ontdek tips om te besparen in je bedrijf op je energie zoals elektriciteit, gas, water...
 TOOLS EN ZOEKEN
Overnames
Volg online welke bedrijven te koop staan of klaar staan om over te nemen.
Faillisementen / Oprichtingen
Welke bedrijven gingen in België vorige maand failliet en welke bedrijven werden opgericht.
Postcodes en Posttarieven
Zoek via NetOnline Belgische postcodes op en de tarieven voor briefwisseling.
Vertalen
Bent u op zoek naar een vertaling ? Via onze vertaalmodules kunt u vertalen.
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z