Tien tips om je was al hangend te drogen
In dit artikel geven we je enkele tips om je was te drogen én tegelijk je strijkwerk te verminderen. Op de juiste manier drogen betekent immers minder strijken!
Buiten drogen
Wasgoed dat je buiten te drogen hangt, ruikt in het algemeen frisser dan wasgoed uit de droogtrommel. Bovendien zorgt de wind ervoor dat kreuken weinig kans krijgen. Kortom je hoeft minder te strijken.
Wel moet je hiermee rekening houden:
· Belangrijk is dat de waslijn steeds zuiver is, anders kan je opnieuw beginnen wassen.
· Wit wasgoed wordt extra wit, als je het buiten in volle zon hangt.
· Gekleurd wasgoed verschiet in volle zon.
· De zon verzwakt echter de vezels van de stof; haal daarom de was binnen vanaf het ogenblik dat hij droog is.
Hangend drogen
Bepaalde kledingstukken krijgen het label ‘hangend drogen’ mee. Ze mogen niet in de droger omdat dat de stof kan doen krimpen of de vezelfs vervormen.
Tips:
· Deze kledingstukken mag je niet te lang centrifugeren. Zo kreuken ze minder, wat minder strijk betekent. Je zet de wasmachine halverwege het centrifugeren best uit.
· Hierna hang je de kleding aan de waslijn, aan de stang van het douchegordijn, aan een droogrek... Zorg ervoor dat de stukken voldoende bewegingsruimte hebben.
Grote, zware stukken
T-shirts en handdoeken drogen snel. Met deze tips kan je ook grote, zware stukken gemakkelijk drogen:
· Broeken hang je best op aan de pijpen. Het gewicht haalt de kreuken eruit.
· Zware jurken en jassen hang je best op aan twee klerenhangers. Als je ze buiten hangt, kan je de kledinghangers best in tegengestelde richting ophangen. Zo vallen ze niet van de lijn.
· Voor dekbedden gebruik je beter een droogkast. Buiten duurt het erg lang eer dekbedden volledig droog zijn, met schimmel als gevolg.
Toch nog wat kreuken en geen zin om te strijken? Stop de stukken nog even in de droogkast op koude lucht, maar zonder droogtrommeldoekje.
|