Coming Out: enkele tips
De puberteit is een periode waarin je jezelf leert kennen. Het is vooral dan dat holebi-jongeren hun geaardheid ontdekken, al is het goed mogelijk dat je pas later tot die ontdekking komt. Er zijn geen duidelijke richtlijnen of maatstaven om te weten of je holebi bent of juist niet. Omdat niemand dat voor jou kan beslissen, leidt dat wel eens tot onzekerheid. Je voelt je als jongen veel meer aangetrokken tot een andere jongen, of je voelt als meisje vlinders in je buik wanneer die vriendin naar je kijkt, of misschien merk je dat zowel jongens als meisjes je iets doen. Of misschien weet je het allemaal niet zo zeker meer. Een gouden tip hier is jezelf tijd gunnen en er eens met iemand over praten die je vertrouwt en van wie je denkt dat hij/zij open staat tegenover holebiseksualiteit (al dan niet zelf een holebi). Het kan deugd doen om je hart eens te luchten en het kan je helpen om de zaken op een rijtje te zetten.
Coming-out Wanneer je zeker bent dat je homo, lesbisch of biseksueel bent, maar niemand weet het nog, dan zit je ‘in de kast’. De tijd is rijp om je te outen. Coming-out wil niet zeggen dat je het van de daken moet gaan schreeuwen, maar het gaat er in de eerste plaats om dat je de mensen die je dierbaar zijn vertelt wie jij bent. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Je behoort nog steeds tot een minderheidsgroep, zij het een hele grote (de cijfers schommelen tussen de 1 op 20 tot 1 op 10). Je bent dus niet alleen! Het blijft weliswaar een opgave, en je kan op veel vooroordelen stoten, maar achteraf zal je merken dat het veel beter meevalt dan je gedacht had. Het is vooral een opluchting dat je jezelf niet langer hoeft te verbergen achter uitvluchten, maar dat je nu kan zijn wie je bent. En ook de mensen in je omgeving zullen blij zijn met je eerlijkheid.
Enkele tips voor coming-out Er zijn geen eenduidige regels die je kunt volgen om een geslaagde coming-out te hebben. Ieder mens is uniek en reageert anders. Het is ook niet eenvoudig te beslissen aan wie je het eerst zult vertellen, je ouders, familie, vrienden… En hoe je het zult vertellen. Toch zijn er enkele tips die je iets verder kunnen helpen.
- Op de eerste plaats: geef jezelf tijd en laat je door niemand opjagen. Jij beslist zelf of je het vertelt en wanneer je het vertelt.
- Bereid je voor. Er kunnen vragen komen of er kan stilte vallen, er kan gehuild worden… Denk ook na over hoe je het zal vertellen: via een brief, uit de losse pols ‘tussen de soep en de patatten’, in een serieus gesprek, of laat je liever een holebimagazine duidelijk rondslingeren? Leg voor jezelf ook een periode vast waarin je het zal vertellen.
- Denk erover na aan wie je het eerst zou vertellen. Een positieve reactie werkt bemoedigend en zal je aanzetten om je verder te outen. Het is daarom niet onverstandig om het eerst tegen iemand te vertellen van wie je min of meer zeker bent dat hij/zij positief zal reageren. Vaak is het zo dat een vrouw minder moeite heeft met holebiseksualiteit dan een man.
- Laat je niet afschrikken door één negatieve reactie. De meeste mensen staan vandaag de dag open voor holebiseksualiteit. Hou er rekening mee dat er kan geroddeld worden of dat er opmerkingen kunnen komen. Maar holebimopjes vertellen staat daarom niet gelijk aan homofoob zijn!
- Vooral naar ouders toe kan coming-out een harde tobber zijn. Ze hadden misschien een bepaald toekomstbeeld voor ogen en nu moeten ze die aanpassen. De meeste ouders zijn positief of draaien heel vlug bij. Jouw geluk is belangrijk voor hen. Ontwijk hen daarom niet nadat je het hen verteld hebt. Ze durven er misschien niet meteen zelf over beginnen, en meestal hebben ze nog een hoop vragen. Er zijn ouders die het er erg moeilijk mee hebben, maar je blijft hun kind. Geef hen tijd om het te aanvaarden.
- Wanneer je echt overtuigd bent dat je familie het er zeer moeilijk mee zal hebben, kan je nog altijd wachten tot wanneer je het huis uit bent om het te vertellen.
• Er kunnen ook situaties of omgevingen zijn waarin je het liever niet vertelt, of waarin je het nut er niet van in ziet, zoals op je werk bijvoorbeeld. Opnieuw ben jij de enige die daarover moet en kan beslissen.
- Onze samenleving wordt steeds toleranter tegenover holebiseksualiteit, hoewel bepaalde omgevingen het er moeilijker mee hebben dan andere. Er zijn culturen, ook binnen onze samenleving, die het als een taboe beschouwen. Beslis zelf in je omgeving wat het beste voor je is.
Tot slot Een coming-out is nooit afgelopen, omdat mensen ervan uitgaan dat je hetero bent. Maar je zal merken dat het steeds makkelijker gaat, en dat je bij elke keer sterker in je schoenen zal staan. Al moet je misschien eens doorbijten, het doet goed om jezelf te kunnen zijn…
|