GPS voor lopers en fietsers
Nadat de hartslagmeters standaard geworden zijn voor zowel professionelen als starters is het nieuwste hebbeding voor de actieve sporter een mobiele GPS met snelheidsmeter, afstandcalculator,…. Wij bekijken dit technologisch wonder even van iets dichter…
Wat is een mobiele gps? Iedereen kent wel de gps voor in de auto. Deze tonen je de weg via een kaart en zeggen op tijd of je naar links moet, rechts, etc. Ze bereken ook de huidige snelheid, welke afstand je nog dient af te leggen alsook welke tijd je daar voor zal nodig hebben. Een jaar of twee geleden kwamen dan de navigatiesystemen op PDA ( draagbare computertjes met de grote van een GSM ). Nu zijn we terug een stap verder en zorgt de mobiele GPS er voor dat je deze technologie rond je pols kan dragen.
Wat zijn de nadelen? Momenteel zijn aan deze nieuwe technologie enkele nadelen verbonden zoals:
- Slechtere ontvangst in gebouwen ( vb. een sportzaal )
- Slechtere ontvangst bij dichte bossen
- Vrij duur in aankoop
- Er is geen ingebouwde kaart aanwezig
Dit laatste is niet zo een groot nadeel maar is toch belangrijk om te vermelden daar dit direct het grootste verschil is tussen de gekende auto navigatiesystemen. De meeste mobiele gps-en geven een pijl aan naar het volgende tussenpunt. Dus afhankelijk van de door jou opgeslagen tussenpunten kan jij of iemand anders met het polshorloge in onbekend gebied lopen.
Wat zijn de voordelen? De voordelen zijn natuurlijk legio. Een verdere stap naar het persoonlijk controleren van je inspanningen ( vandaar ook dat sommige fabrikanten hun mobiele gps of navigatiesysteem eerder Personal Assistant, persoonlijke assistent noemen ) Een greep uit het ongelooflijke aanbod van functies:
- Hartslagmeter
- Snelheidmeter
- Afstandsmeter
- Navigatiesysteem
- Hoogtemeter
- Mogelijkheid om al je data te verwerken via software
- Opstellen van trainingschema’s
- …
Waar moet je op letten als je een mobiele gps wenst te kopen? Daar het een vrij nieuwe technologie is, lijkt het mij raadzaam om op voorhand in te calculeren dat niet alles elke keer perfect zal lopen. Persoonlijk denk ik ook dat een mobiele gps pas interessant wordt als je twee maal of meer per week sport, anders denk ik dat het beter is een vast parcours vast te leggen en je snelheid en dergelijke achteraf uit te rekenen.
Als je éénmaal overtuigd bent van de aankoop let je best op volgende zaken:
- Bijgeleverde software
- Prijs
- Betrouwbaarheid van het merk ( heeft het merk ervaring met gps? Maken ze ook andere sportartikelen zoals chronometers, hartslagmeters,…? )
- Bereik en ontvangst van de gps
Testen van een mobiele gps Voor de aankoop van een mobiele gps raden wij echt een test aan. Bij deze test moet je volgende zaken nagaan:
- Klopt de aangegeven snelheid? ( probeer drie snelheden )
- Wat is de reactietijd voor aanpassingen? ( worden korte hellingen in rekening gebracht? )
- Is er bereikbaarheid in gebouwen?
- Is er bereikbaarheid in bossen?
- Hoe werkt de software? Deze software wordt wel verklaart op de websites maar dit toont niet het gebruiksgemak aan.
Enkele fabrikanten van personal assistents: http://www.garmin.com/ http://www.timex.com
|