Schoenen: aankoop en verzorging van schoenen
Schoenen hebben het niet gemakkelijk: ze worden dagelijks onder de voet gelopen en moeten de barste weersomstandigheden weerstaan. De aankoop en verzorging van uw schoenen is uw aandacht dus wel waard...
Aankooptips van schoenen Als je schoenen wilt kopen moet je enkele zaken controleren:
- Soepelheid: Een schoen moet weerstand kunnen bieden maar ook buigingen kunnen toelaten;
- Stevigheid: Kijk of de schoen steeds een goede omsluiting van de hiel heeft. De hiel van de schoen mag wel geen irritatie bezorgen aan de enkel;
- Sluiting: Schoenen moeten goed sluiten om het schuiven van de voet in de schoen te vermijden. Zorg dat er nog vrije ruimte is onder de veters zodat, eens de schoen wat uitgezet is, je deze nog steeds goed kan aanspannen.
- Maat: De maat is heel belangrijk bij de aankoop van schoenen. Koop nooit schoenen die van in het begin te klein aan voelen. Te grote schoenen werken wrijving van de voet in de hand met de daarbij horende kwaaltjes zoals blaren en dergelijke...
- Materiaal: Dit is hoogstwaarschijnlijk het belangrijkste bij de schoen en daarom hebben wij dit hieronder appart geplaatst.
Soorten leder die gebruikt wordt bij schoenen. Bij de aankoop van de schoen is het belangrijk te weten uit welke stof de schoen is gemaakt. Er zijn verschilllende soorten leder. De grootste voordelen van leder zijn:
- Leder kan ademen
- Leder kan vocht opnemen en terug afgeven
- Leder is elastisch zodat het zich vormt naar uw voeten
- Leder heeft een goede isolerende werking: warm in de winter en koel in de zomer
Om zeker te zijn van het soort leder kijk je best even op de verpakking of vraag het aan de verkoper of verkoopster. Hieronder de soorten leder op een rijtje:
- Gladleer: Dit is de meest voorkomende ledersoort;
- Lakleer: Verstevigde ledersoort
- Suède: Deze ledersoort is in feite de binnenkant van gladleer. Deze ledersoort is zeer gevoelig voor vuil en vlekken;
- Nubuck: Fijn opgeschuurd gladleer. Er bestaat ook gevette nubuck. De gevette nubuck heeft een vetlaagje gekregen net na het looiproces;
- Juchtleder: Dit is gladleer met toevoeging van levertraan. Deze ledersoort is direct herkenbaar aan zijn doffe vettige uiterlijk.
- Reptielenleer: Herkenbaar aan zijn schubbige uiterlijk. Heeft specifieke produkten nodig voor het reinigen. Kwaliteit van dit leder is sterk afhankelijk van de diersoort.
- Chroomleer: Sterk blinkende ledersoort.
TIP: Om verschillende redenen kan men ook kiezen voor synthetische materialen. Vraag steeds naar de mogelijkheden in uw schoenenwinkel.
Aankoop van kinderschoenen Voor kinderen zijn schoenen heel belangrijk. Kinderenvoeten moeten nog groeien en een verkeerde keus of het te lang wachten met de aankoop van nieuwe schoenen kan nare gevolgen hebben...
- Wacht zo lang mogelijk met de eerste schoentjes;
- Laat het kind eerst nog enkele weken blootvoets rondlopen alvorens schoentjes te halen;
- Koop sokjes die groot genoeg zijn zodat de teentjes niet komen te knellen;
- Laat de kindervoetjes regelmatig meten want deze groeien vlugger dan men soms denkt. Het probleem is ook dat kindervoetjes zeer soepel zijn zodat een kind niet altijd zelf kan aangeven dat de schoentjes te klein worden;
- Controleer de voetjes op irritatiës of andere tekenen van knellende schoenen;
- ...
Hoe vlug groeien kindervoetjes? Om te weten wanneer je ongeveer moet uitkijken naar nieuwe kinderschoenen geven wij hieronder een kleine groeitabel:
- 1 - 4 jaar: om de 4 maanden
- 4 - 5 jaar: om de 6 maanden
- 6 - 8 jaar: om de 8 maanden
- ouder dan 8 jaar: om de 12 maand
Gebruiktips uw schoenen Als je enkele gemakkelijke tips in acht neemt, zullen uw schoenen veel langer meegaan en veel beter passen.
- Gebruik steeds een schoenlepel;
- Bij veterschoenen steeds eerst de veters losmaken om de vorm van uw schoen niet aan te tasten;
- Laat af en toe je schoenen rusten. Doe ze dan enkele dagen niet aan zodat ze goed kunnen uitdrogen; ( zoals transpiratievocht )
- Behandel ook de binnenkant van de schoen met de daarvoor voorhanden produkten;
- Was de binnenkant van je schoenen eens uit om te voorkomen dat bacteriën de vrije loop blijven houden. Deze bacteriën zijn te vermijden omdat ze ziekten in de hand werken en vervelende geurtjes vrij geven;
- Zorg dat je steeds een doekje bij hebt om eventueel gedroogd vuil zoals aarde, van de schoen te verwijderen. Het doekje kan je dan bijvoorbeeld in de auto laten liggen.
Hoe moet je schoenen poetsen? Naast de gebruiktips is het poetsen van schoenen een belangrijk gegeven die de levensduur van je schoenen kan verlengen.
- Voor je je schoenen poetst moeten deze goed gereinigd zijn. Aarde, stof en ander vuil verwijder je het best eerst met een stoffen doek;
- Naden en randen reinig je het best met een oude tandenborstel;
- Schoensmeer of andere verzorgingsprodukten zachtjes met ronde bewegingen aanbrengen;
- Laat het verzorgingsprodukt ongeveer 15 minuten intrekken;
- Wrijf het verzorgingsprodukt open en boen de schoen op met een doek of schoenborstel;
- ...
TIP:Vermijdt steeds om te veel kracht te gebruiken: dit kan het bovenmateriaal beschadigen
Opbergtips voor schoenen Om je schoenen op te bergen kan je deze het best in de originele doos laten of in een goede schoenenkast. Zorg er steeds voor dat je geen natte of vuile schoenen opbergt. Reinig je schoenen eerst en poets ze daarna. Vuile schoenen opbergen is slecht voor de schoen en niet leuk als je nu net die schoenen aan wilt doen maar merkt dat ze niet draagbaar zijn.
|