IKEA: van lucifersverkoop op de fiets tot meubelgigant!
De oprichter van IKEA, Ingvar Kamprad, is volgens sommigen de rijkste man op aarde ( zelfs voor Bill Gates van Microsoft ) en dit dankzij een groot commercieel inzicht en een onnavolgbare inzet…
Hoe het begon… Ingvar Kamprad werd geboren op een boerderij vlakbij het dorpje Agunnaryd. Reeds op heel jonge leeftijd startte Ingvar Kamprad zijn eerste handeltjes op. Van de verkoop van lucifers op de fiets, over de verkoop van kerstversiering naar het verhandelen van lederwaren op internaat.
De geboorte van IKEA Op zeventien jarige leeftijd kreeg Ingvar geld van zijn vader als eindexamencadeau. Met dit geld richtte hij Ikéa op. ( toen nog met kleine letters en accent op de e ). De naam IKEA is een letterwoord en is een samenstelling voor I(ingvar)K(kamprad)E(elmtaryd – de naam van de boerderij waar hij opgroeide )A(Agunnaryd – zijn geboortedorp) In het begin was IKEA een kleinschalige meubelhandelaar met meubelen die gemaakt werden door streekgenoten. Na de oorlog kwam er een grote vlucht naar de steden van Zweedse boeren en er was dus een grote nood aan meubels. IKEA kon daar maximaal van profiteren en groeide dan ook vlug door. Om ruimte te besparen kwam één van Ingvar zijn ontwerpers op het idee om de poten van de tafels door de klanten zelf te laten monteren. Het zelf monteren van de meubels is nu nog steeds het grote succes van IKEA en is door bijna alle meubelhandelaars overgenomen.
Leven en laten leven Dat IKEA niet altijd het daglicht gegund wordt, is van in het begin een rode draad in de levensloop van IKEA. Een boycot door traditionele meubelhandelaars in Zweden zorgde er bijvoorbeeld voor dat IKEA zijn meubels in Polen moest laten maken. Het was ook bedwongen dat leveranciers niet dezelfde meubels mochten leverden aan IKEA als aan andere meubelhandelaars zodat IKEA een eigen stijl moest ontwikkelen. Gelukkig voor Ingvar spraken beide incidenten later in zijn voordeel!
De man achter IKEA Ingvar Kamprad is en blijft een mysterieus persoon. Hij geeft weinig tot geen interviews, leeft op een zeer economische manier door bijvoorbeeld met de metro naar het werk te gaan en het rijden met een oude Volvo. Je moet toegeven: voor een ondernemer die actief is in 31 landen en meer dan 75.000 mensen te werk stelt is dit licht afwijkend van wat we normaal verwachten. Maar vergis je niet: Het IKEA-succes is er niet zomaar gekomen. Ingvar Komprad legt reeds van in het begin een sterke commercieel inzicht aan de dag en dit gecombineerd met een ijzeren wil om steeds groter te worden. Ondanks het steeds verder groeien van IKEA behoude Ingvar lange tijd totale controle door onder meer onaangekondigde steekproeven van soms 13 uur lang.
|