Whiplash: opletten voor de zweepslag!
Whiplash betekent volgens de vertaling "zweepslag". Het woord zweepslag wordt vooral gebruikt bij een spierverrekking of bij een spierscheur. Ondanks deze benaming kunnen bij een Whiplash ook de wervels zijn die het probleem bezorgen...
Hoe krijg je een whiplash? Door een plotse, brute beweging van het hoofd worden spieren en wervels extreem gebogen en gestrekt. Deze plotselinge beweging zorgt voor kleine bloedingen en zwellingen. De meest voorkomende oorzaak van een whiplash zijn kop-staart verkeersongevallen maar er zijn nog andere oorzaken mogelijk namelijk:
- een sportongeval;
- een duik in een zwembad;
- een kopbal;
- van de trap vallen;
- vallende voorwerpen op het hoofd;
- bungee-jumping;
- lichamelijke mishandeling;
Wat zijn de klachten van een whiplash? De meest gehoorde klachten zijn hoofdpijn en nekpijn. Verder kan een whiplash ook onderstaande klachten teweeg brengen:
- Duizeligheid;
- Evenwichtsproblemen;
- Concentratiestoornissen;
- Vermoeidheid;
- Braken en misselijkheid;
- Oogproblemen
- ...
Wat kan je doen bij een whiplash? Als je denkt een whiplash te hebben opgelopen kan je maar best zo vlug mogelijk je huisarts contacteren. Geef de omstandigheden mee waar jij van denkt dat je de whiplash hebt opgelopen. Soms wordt een whiplash voor een hersenschudding aanzien maar eventueel verder onderzoek bij een neuroloog of een fysiotherapeut zal duidelijk maken of het inderdaad een whiplash betreft. In veel omstandigheden wordt er een halsband voorgeschreven voor de eerste weken en dan wordt er gewerkt aan een langzame revalidatie van de nekspieren.
Hoe lang heb je last van een whiplash? Een whiplash kan op vele manieren voorkomen. Het is dan ook moeilijk om over een vaste revalidatieduur te spreken. De fysiotherapeut ingerekend mag je toch al vlug 3 maand revalideren. Er zijn zelfs enkele personen die met blijvende letsels moeten afrekenen.
Problemen met de verzekering Ondanks het feit dat de klachten heel duidelijk zijn is het moeilijk om met medische bewijzen je whiplash aan te tonen. Op Röntgenfoto's of scans is meestal niets te zien. Dit gebrek aan medisch bewijs geeft direct ook de moeilijkheid aan om bij de verzekeringsmaatschappijen je whiplash aan te tonen. Een zo vlug mogelijke diagnose van een door de verzekeringsmaatschappij erkende arts en een erkenning van de tegenpartij is dus van belang in deze situatie.
|