Waarom huilen baby's en hoe troost je hen?
De grootste frustratie van ouders is dat hun allerliefste baby ligt te huilen en dat ze niet weten waarom. In dit artikel proberen wij enkele zaken te verduidelijken...
Huilen is communicatie Eerst en vooral dit even: huilen is voor een baby één van de communicatiemiddelen dat hij / zij voor handen heeft om aan te tonen dat hij / zij iets wenst of iets wilt duidelijk maken. Met andere woorden, voor de baby is huilen een communicatiemiddel zoals dit bij ons taal is. Hij zal dan ook verschillende soorten huilbuien ontwikkelen om verschillende dingen duidelijk te maken. Het grootste probleem is dat elke baby zijn eigen huiltaaltje ontwikkeld en het is dus de taak van de ouders dit taaltje op termijn te ontrafelen. Ouders moeten hier te werk gaan zoals wetenschappers dit doen: proefondervindelijk.
Waarom huilt een baby? Een baby kan huilen door verschillende omstandigheden zoals:
- De baby ligt in een slechte houding;
- De baby heeft honger;
- De baby heeft koud / warm;
- De baby moet een verse luier hebben;
- De baby heeft honger;
- De baby is ziek;
- De baby is ergens waar hij / zij niet goed voelt;
- ...
Voor sommige babys is huilen ook een manier om zijn / haar emoties te verwerken...
Hoe stop je een baby met huilen? Je zorgt er eerst voor dat het ongemak dat het huilen veroorzaakt wordt weggenomen. Om de baby na een uitputtende huilbui te kalmeren kan je best even met hem/haar rondwandelen, zachtjes tegen hem / haar praten of zelfs een kleine babymassage geven. Vanaf dat je merkt dat je baby rustig is leg je hem / haar terug.
Enkele gekende huiltechnieken Ondanks het feit dat elke baby zijn / haar eigen taaltje heeft zijn er toch enkele terugkerende kenmerken zoals:
- Zeer houvaste huilbuien: dit betekent dat je baby honger heeft;
- Een huilbui met samenhang van wrijven in de ogen en kronkelen van zijn / haar lichaampje: je baby is moe aan het worden;
- Plotse en scherpe huilbuien: dit betekent meestal dat je baby pijn heeft;
- Mijmerende huilbuien: Dit zijn meestal huilbuien die aantonen dat je baby het niet eens is met iets. Dit kan bij het geven van een badje of bij het aankleden,...
Moet je een baby laten huilen? De meeste artsen raden aan je baby nooit te lang laten huilen daar er altijd een reden is voor het huilen. Zoals boven aangegeven zal je als ouder vlug achterhalen wanneer je baby huilt om aandacht of wanneer hij huilt om een ongemak. Als je baby blijft huilen, blijf dan alert in de buurt. Is hij gestopt met huilen, ga dan even gaan kijken of hij slaapt, speelt of met andere woorden: of alles in orde is. Zeer handig zijn de infrarood babycamera's die momenteel op de markt te verkrijgen zijn. Je kan je baby zien en horen ook al is de kamer verduisterd.
Huilt je baby echt veel ( een crybaby ) of maak je je zorgen omtrent het huilen neem dan even contact op met je kinderarts. Deze is het best geplaatst om de situatie van je baby in te schatten en te beoordelen.
Kan je het huilen echt niet meer horen? Als je merkt dat je het huilen van je baby niet meer kan verdragen, knijp er dan even tussenuit. De buren of familie zullen er meestal geen probleem mee hebben om eens een uurtje of twee te babysitten. Bedenk ook dat, als je zelf niet rustig bent, het heel moeilijk wordt om je baby te troosten. Het is dus voor beiden belangrijk dat je zo relaxt mogelijk bent. Voel je ook niet schuldig als ouder om te slapen wanneer de baby slaapt, ook al is dat om 10 uur 's morgens. Het huishouden kan wachten want je hebt sowieso slaap in te halen.
|