logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 GASTRONOMIE
Startpagina
Links
 RECEPTEN
Top recepten
Recepten per gang
Recepten per land
Voorgerechten
Soepgerechten
Salades
Vleesgerechten
Visgerechten
Wild & Gevogelte
Nagerechten
 VOEDING
Vlees
Gevogelte
Vis
Fruit
Groenten
Zuivel
Kruiden
Dranken
 KOKEN EN SERVEREN
Kooktips en techniek
Tafeltips & Etiquette
 DRANKEN
Wijn
Likeuren
Drankrecepten
Cocktailrecepten
 RESTAURANTS
Restaurants zoeken
 TOOLS
Kruidenwijzer
Calculators
Ovenstanden
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Cava: Het Spaans antwoord op Champagne

Ondanks het feit dat Champagne de bekendste is onder de mousserende wijnen kennen we de laatste jaren de opkomst van de Spaanse Cava ( wat letterlijk 'kelder' betekend ). Deze mousserende wijn die vooral in Catalonië geproduceerd wordt is van hoge kwaliteit.

Is Cava vergelijkbaar met Champagne?
Het enige dat deze twee gemeen hebben is dat ze op dezelfde manier verkregen worden, nml via de 'méthode tradionelle'. Voor de rest heeft elk zijn eigen karakter en eigen afkomst ( het woord Champagne mag enkel gebruikt worden voor mousserende wijnen die verbouwd werden in de Champagnestreek en dit volgens de méthode tradionelle ).
Ondanks het feit dat de meeste Cava, zo'n 95 procent, uit Catalonië komt is Cava geen D.O. ( oorsprongsbenaming ). De Spaanse Cava mag in 159 wettelijk bepaalde gemeenten geproduceerd worden.

De méthode tradionelle van Cava
Om de naam Cava te dragen, moet de wijn minimum 9 maanden op fles gegist hebben ( na 30 maanden rusten, krijgen we een Gran Reserva).
Door deze doorgisting op fles is Cava totaal niet te vergelijken met andere mousserende wijnen waar soms gewoon op het einde de bubbeltjes worden toegevoegd...

Welke soort Cava kies je?
Cava wordt gesorteerd via de hoeveelheid suiker die aanwezig is:

  • Brut Nature: De minste hoeveelheid suiker. Deze wordt door de meeste experts aanzien als de beste kwaliteit want het is de puurste vorm.
  • Brut: een beetje meer suiker, maar toch een hele goede Cava.
  • Sec: Zeer toegankelijk, z'n hogere suikergraad geeft een beetje extra smaak.

Cava in uw wijnkelder?
Een Cava dient normaal binnen de 2 jaar opgedronken te worden maar een Gran Reserva mag langer blijven liggen.

Enkele gekende Cava's

http://www.codorniu.es/
http://www.crcava.es/
http://www.freixenet.es
http://www.parxet.es/
http://www.raimat.com ( onderdeel van de Codorníu groep )
http://www.sumarroca.es/

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 2/12/2009
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent gastronomie eten en drinken
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 RECEPTEN
Doorzoek 2679 recepten
Geef het eerste ingrediënt in
Geef een tweede ingrediënt in
Geef een derde ingrediënt in
Geef de soort gang in
Geef de soort keuken in:
 GASTRONOMIE
Restaurants zoeken
Op zoek naar een restaurant in uw buurt ? Zoek een gezellig restaurant via NetOnline.
Kookboeken
Ontdek interessante kookboeken boordevol ideeën en recepten.
Kooktips
Ontdek meer interessante kooktips en weetjes van professionals uit de keuken !
Cocktailrecepten
Ontdek de lekkerste en originele cocktailrecepten op NetOnline.be.
Interessante links
Bent u op zoek naar de meest interessante links i.v.m. eten en drinken, gastronomie ?
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z