Wat is biologische melk eigenlijk ?
De vraag naar biologische melk is de laatste jaren in België enorm gestegen. Doch blijkt uit cijfers dat in onze omringende landen dat de markt voor biologische melk verzadigd is. Doordat melk nog steeds populair is bij mensen en dat zij gezond is voor onze benen en botten is de vraag naar melk nog steeds populair. Door de "hype" van wat alles met bio te maken heeft, is de vraag naar bio melk uiteraard ook gestegen. Toch zijn er een aantal verschillen tussen gewone melk en bio melk. Biologische melk wordt geproduceerd op een biologisch melkveebedrijf. De melkveebedrijven zijn verplicht een "lastenboek" te volgen bij de productiewijze van hun biologische melk. Uiteraard zijn de gewone als de biologische melkveebedrijven verplicht de veiligheids- en kwaliteitsnormen te hanteren.
Biologische melkveebedrijven mogen geen scheikundige meststoffen gebruiken bij de voederteelten, mogen geen chemische middelen inzetten bij de onkruidbestrijding. Ook voor de bescherming van de gewassen tegen ziekten en plagen is een beperkt gamma toegelaten. Ook mogen op de dieren geen preventief geneesmiddelen gebruikt worden. Ook het aantal aantal koeien per hectare moet beperkt gehouden worden.
Indien de melkveebedrijven voldoen aan het "lastenboek" dan mogen hun producten een wettelijk erkend label dragen: label nl. het biogarantielabel.Elk land heeft zijn eigen herkenbaar logo.
In België is er o.a. Blik erkend als certifiëringsorganisme voor het Biogarantielabel. Zij bepalen of een aanvrager in aanmerking komt voor het verkrijgen van het Belgische Biogarantielabel of een label van ander Europees land in wiens opdracht zij labels mogen toekennen en zij voeren ook de jaarlijkse controles uit.
Interessante links:
Het Vlaams Platform voor de Biologische Landbouw Blik: Is erkend door het Ministerie van Landbouw als controle-organisatie voor de biologische productie
|