Cognac
Cognac wordt verkregen door het distilleren van wijn. Maar om de naam Cognac te mogen dragen moet de wijn afkomstig zijn uit de streek rond de stad Cognac. Tevens mogen er slechts enkele druivensoorten gebruikt worden ( de Ugni Blanc, de Folle-Blanche en de Colombard ). Belangrijk is wel dat er twee maal gedistilleerd moet worden. Het eerste distilaat wordt brouillis genoemd en bevat 25% alcohol. Na de tweede distilatie bekomt men la bonne chauffle met 70% alcohol ( ook wel eu de vie genoemd nvdr ). Daarna wordt de drank in eiken vaten gedaan waardoor men de gekende kleur en geur bekomt en door de oxidatie door het poreuze hout bekomt men het bouquet en smaak.
Daar gedistilleerde dranken niet verder ontwikkelen op fles heeft het geen zin Cognac te laten liggen/rijpen in een wijnkelder voor verdere ontwikkeling.
De verschillende soorten cognac zijn:
V.S.: Very old V.S.O.: Very superior old V.S.O.P: (very superior old pale) met een minimale rijptijd van 4,5 jaar. Extra, X.O, Napoléon: Deze cognacs bevatten zeer oude brandewijn, soms 30 jaar of ouder.
Andere aanduidingen op Cognac etiketten zijn:
Q: Quality X: Extra F: Fine
Gekende Cognachuizen http://www.camus.fr/ http://www.hennessy.com/ http://www.martell.com/visit/ http://www.polignac.fr/ http://www.remy.com/ http://www.courvoisier.com/
|